• Početna
  • Vesti
  • Klub
  • Takmičenja
    • Prva liga seniora
    • Prva liga mlađe kategorije
  • Galerija
  • Istorija
  • Istorija

Klub - Ajkule sa Taša

U srcu grada Tašmajdan. Kultno mesto svetskog plivačkog sporta. U njemu živi i trenira VK Beograd. Igrači, treneri, sportski radnici sa prepoznatljivim šmekom.

 

Kratka istorija vaterpolo kluba Beograd

 

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, grupa sportskih radnika sa Tašmajdana predvodjena Slavkom Njegovanom i Djordjem Makuljevićem - Makom osnovala je vaterpolo klub Beograd.

Od 1978. klub je prvenstveno radio na stvaranju igračkog kadra iz svojih redova. Osamdesetih godina je osnovana jedna od prvih ženskih vaterpolo ekipa na ovim prostorima. Početkom devedesetih godina klub je ušao u prvu saveznu ligu i sa manjim izuzecima stalni je član prvoligaškog karavana. Uz veliki broj igrača iz redova naše vaterpolo škole i odredjen broj igrača sa strane je stekao afirmaciju u vaterpolo klubu Beograd. Najveće uspehe klub je ostvario u periodu 2007.-2009. kada je učestvovao u Len kupu i nalazio se u samom vrhu srpskog vaterpola. Veliki broj naših igrača je osvajač svetskih i evropskih omladinskih takmičenja. 2013. godine četiri nasa igrača su u redovima Crvene Zvezde osvojili Ligu Šampiona, braća Rašovic, Milićević i Eškert. U tom istom finalnom takmičenju trojica naših igrača su igrali za Partizan, Vukićević, Matović i Basara. 2014. godine Ligu sampiona je osvojila Barseloneta za koju su nastupali Ubović i Petković, takodje naši igrači. U finalnoj utakmici su nastupali u VK Radničkom, Popović, Ćirković i Basara, igrači koji su ponikli u našem klubu.

U prethodne nepune četiri decenije formiran je veliki broj igrača i trenera koji su ostavili zavidan trag u srpskom vaterpolu. U čitavom prethodnom periodu nas cilj je bio i ostao da pravimo ljude a ne igrače.

 

Pamti se:
- 1978. Beograd je osnovan
- 1988. Beograd je stabilan drugoligaš u velikoj Jugi
- 1998. Beograd je stabilan prvoligaš
- 2008. Beograd je učesnik Trofeja LEN

Beograd danas? Čine ga: stabilna uprava, kvalitetan stručni štab, preko 200 igrača u mladjim kategorijama, tim spreman da izbori igranje u Evropi...

Beograd je na pravom putu.

   
3.kolo, 1.A liga  
Zemun...14
 
Beograd...5
bazen V. Bata Orlic, 17.11.2018.
Kup Srbije 1/8 finale  
Beograd
 
Radnički KG
bazen u Kragujevcu, 19.11.2018.

Škola plivanja - Ajkule sa Taša